De fanfare was al eerder opgenomen op de Belgische lijst maar nu is de erkenning er ook op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat is niet zo gek want de fanfare wereld bevindt zich hoofdzakelijk in Nederland en België en is daarmee een unieke orkestvorm.

De fanfare van vroeger bestaat niet meer.
Waren de muziekverenigingen eerder enkel toegankelijk voor mannen, langzamerhand werden ook vrouwen toegelaten. Het sociale karakter werd belangrijker. Bijna elk dorp had één of meer muziekverenigingen. Helaas zien we dat zusterverenigingen krimpen en ophouden te bestaan. Een beweging die zeer onwenselijk is.

We moeten af van het oubollige karakter, daarom zie je een verschuiving van een lopend orkest bij dorpsfestiviteiten, naar een zittend orkest in concertzalen en op concoursen. Het zal een combinatie blijven. Een fanfare geeft toch dat feestelijke tintje aan een Sinterklaas intocht, het inhalen van de avondvierdaagse en met de versierde fietstocht op Koningsdag. En daarnaast worden er mooie themaconcerten gegeven samen met zangers en zangeressen, zanggroepen en een goede band.

Ook is de kleding minder strikt geworden. Een uniform hoorde er bij en op straat zie je dit nog veel. Maar bij de zittende concerten kleden we ons vaak naar de gelegenheid en maken we kleding afspraken zodat we ons nog steeds als groep presenteren.

Ga naar het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voor meer informatie klik hier
Lees ook het artikel in Klankwijzer klik hier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.